Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Αθλητισμός και ντοπινγκ



Η σύγχρονη πραγματικότητα γίνεται ολοένα και περισσότερο σύνθετη και παγκόσμια. Ένα γεγονός, όπως π.χ. η καταστροφή του δάσους στον Αμαζόνιο έχει συνέπειες στο κλίμα όλου του πλανήτη με αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, στην υγεία και στη ζωή όλων.
Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί την ανάγκη συνεργασίας όλων των επιστημών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και απόκτησης από τον πολίτη βασικών γνώσεων σε θέματα ποικίλων επιστημονικών τομέων, ώστε να μπορεί να τοποθετείται υπεύθυνα στα διάφορα θέματα.
Αυτό το blog δημιουργήθηκε για να προτρέψει τους μαθητές της τρίτης γυμνασίου να συζητήσουν ένα επίκαιρο θέμα χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες του διαδικτύου. Χρησιμοποιώντας γνώσεις από όλους τους επιστημονικούς τομείς βρείτε υλικό για τη χρήση αναβολικών (ντόπινγκ) από τους αθλητές. Συζητήστε:
  • τι είναι το ντόπινγκ,
  • γιατί κάποιος αθλητής κάνει χρήση αναβολικών,
  • ποιες οι συνέπειες από τη χρήση αναβολικών.

119 σχόλια:

chrissellis είπε...

oi perisoteroi athlites kanoun xrisi doping gia kaliteres epidoseis. auto tous kanei diasimoterous , plousioterous me mono ena xapaki. alla ta pragmata den einai toso apla oso fainontai.iparxei kai ialli opsi tou nomismatos . merikes apo tis epiptoseis einai oti oi athlites pethainoun se mikroteroi ilikia epeidi o organismos tous exei eksantlithei. epeisis otan katariptetai ena recor sxedon kaneis den pisteuei oti o athlitis kateripse to recor me tis ikanotites tou kai pisteuei oti to ekane me tin boitheia kapoion apagoreumenon ousion opos i dopanini.

Unknown είπε...

το ντόπινγκ είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και προσφατο θέμα το οποίο απασχολεί τη χώρα και γενικότερα ολο τον κοσμο.είναι ένα γεγονος το οποιο έχειαρνητικές συνέπειες τόσο στον αθλητή όσο και στη χώρα που εκπροσωπεί και το ευ αγωνιζεσθαι εχει χασει την ουσιωδη αξια και σημασια του.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

στην Ελλαδα φέτος παρατηρηθηκαν πολλα κρουσματα ντοπινγκ

Unknown είπε...

Κατα την γνωμη μου, αυτο ειναι παρα πολυ κακο και αδικο για τον αθλητισμο.Κακο γιατι ετσι οι αθλητες προσβαλλουν τον αθλητισμο που του προσφερει παρα πολλα , και αδικο για τους αθλητες που εχουν δουλεψει σκληρα.Θελω και πιστευω πως θα βρεθει μια λυση.

Unknown είπε...

η χρηση αναβολικων ειναι παρα πολυ βλαβερη για τον οργανισμο των αθλητων.επισης ειναι αδικο απο αυτους να προσβαλουν τη χωρα τους σε μεγαλες διοργανωσεις οπωσ οι ολυμπιακοι αγωνες.

Unknown είπε...

Ετσι οπως εχει γινει ο αθλητισμος στις μερες μας, αθλητες χωρις χρηση αναβολικων υπαρχουν αλλα πρωταθλητες, οχι.Ειδικα φετος στην ελλαδα με την γιορτη των ολυμπιακων αγωνων εγιναν πολλα κρουσματα ντοπινγκ που επληξαν τον ελληνικο αθλητισμο.

Unknown είπε...

Στη σημερινή εποχή μεγάλη ανάπτυξη έχει παρατηρηθεί στη νέα μάστιγα του 20ου αιώνα,τη μάστιγα των αναβολικών.Πάνω από τους μισούς αθλητές που συμμετέχουν κυρίως στους ολυμπιακούς αγώνες,είναι χρήστες διαφόρων ουσιών,που τους βοηθούν να πετύχουν αυτό που κάθε αθλητής επιδιώκει,καλές επιδώσεις,νίκες,φήμη,χρήματα και κατάριψη ενός νέου παγκοσμίου ρεκορ.Όμως πολλά είναι και τα κατά της χρήσης αναβολικών,καθώς εκτός από τα διάφορα προβλήματα υγείας που δημιουργούν στον αθλητή,όταν μαθευτεί πως έκανε χρήση κάποιος αθλητής,τότε χάνει τη φήμη και τη δόξα που έχει αποκτήσει,δυσφημίζοντας και"ατιμώνοντας" τον προπονητή(αν δεν είναι συνυπαίτιος),την ομάδα,την πατρίδα του.

Unknown είπε...

Στις μέρες μας αρκετοί αθλητές παίρνουν αναβολικά για να έχουν καλύτερες επιδόσεις και περισσότερες νίκες σε αγώνες που έχουν ως αποτέλεσμα δόξα και χρήματα.
Όμως οι ουσίες αυτές έχουν αρκετές και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των αθλητών και η εξάντληση του οργανισμού τους οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.
Ακόμα δεν είναι δίκαιος ένας αγώνας που μερικοί από τους αθλητές οφείλουν τις επιδώσεις τους σε κάποιες ουσίες….

Unknown είπε...

Φέτος στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα ντόπινγκ
σε μια μεγάλη διοργάνωση,τους Ολυμπιακούσ αγώνεσ .Αυτό ντροπιάζει τουσ αθλητές και ιδιαίτερα την χώρα μας. Δυστυχώς αυτοί οι αθλητές που στηρίζουν την νίκη τους σε διάφορες ουσίες δεν μπορούν να καταλάβουν την σοβαρότητα του θέματος και να συνειδητοποιήσουν πόσο κακό κάνουν στο σώμα τους και στν οργανισμό τους .

olga είπε...

Η προσπάθεια να γίνει κανείς γρηγορότερος, δυνατότερος, καλύτερος, υπήρχε στον αθλητισμό από την αρχαιότητα. Μόνο που τότε ακόμη δεν χρησιμοποιούνταν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα αλλά κάπως πιο "παραδοσιακές" μεθόδους (όπως η λήψη συγκεκριμένων τροφών που υποτίθεται είχαν ευεργετική δράση στο σώμα). Το γιατί ο άνθρωπος σήμερα διακινδυνεύει ακόμη και την ζωή του για να πάρει την επίδοση του στα ύψη και να "προσπεράσει" τους άλλους είναι άγνωστο αλλά μάλλον πάντα θα υπάρχει.Επίσης κάνοντας χράση αναβολικών ο κάθε αθλητής ντροπιάζει την πατρίδα του.

Unknown είπε...

Είναι φανερό ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία των αθλητών και είναι γνωστές οι περιπτώσεις ακόμα και θανάτων αθλητών από τη χρήση αυτών των ουσιών. Πολλά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται είχαν καταστρεπτικές συνέπειες, όπως ακόμα και εκφυλισμού των χαρακτηριστικών του φύλου των αθλητών. Oι αντιδράσεις από τη χρήση των ουσιών αυτών διεθνώς οδήγησαν στην κατά το δυνατόν επαγρύπνηση των Υπηρεσιών Ελέγχου και της Διεθνούς Oλυμπιακής Επιτροπής (ΔOΕ). Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Oμοσπονδία (ΕΠO) στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της χρήσης απαγορευμένων ουσιών ενημερώνει με καταλόγους τις ομοσπονδίες, τυπώνοντας εγχειρίδια με τις απαγορευμένες ουσίες και αναφορές στους κανονισμούς ελέγχου της ΦΙΦΑ. Η παρασκευή νέων ουσιών οι οποίες δύσκολα ανιχνεύονται θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και αυτή ήταν και η άποψη του προϊσταμένου της Αντιτόπινγκ Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USADA) και αφορούσε τους Oλυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Η δυσκολία για την ανάπτυξη μεθόδων για την ανίχνευση των απαγορευμένων ουσιών φαίνεται και από το γεγονός ότι για την ουσία hGh, η οποία χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των μυών, και η οποία είναι στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών από το 1989, απαιτήθηκαν πάνω από 10 χρόνια για την ανάπτυξη της μεθόδου ανάλυσης, η οποία και εφαρμόσθηκε στην Oλυμπιάδα της Αθήνας.

Unknown είπε...

τα κριτήρια που καθορίζουν την απαγόρευση ενός φαρμάκου από την WADA;
1. Η βελτίωση της αθλητικής επίδοσης
2. Η δημιουργία προβλημάτων υγείας στον αθλητή
3. Η σύγκρουση με το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι»
Αν πληρούνται δύο από τα τρία αυτά κριτήρια τότε η ουσία χαρακτηρίζεται ως απαγορευμένη για τους αθλητές και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Unknown είπε...

"Η λέξη "ντόπινγκ" προέρχεται από την αγγλική γλώσσα ("doping") και το ρήμα "to dope" που σημαίνει την χρήση ναρκωτικών και άλλων παρόμοιων ουσιών. Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται από τον κόσμο του αθλητισμού σαν περιγραφή της χρήσης συγκεκριμένων απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων από τους αθλητές για να αυξήσουν τεχνητά την επίδοση τους". χρήστος σελλής

Unknown είπε...

η χριση αναβολικων ειναι ενα θεμα οπου εχει εμφανιστει κυριος τα τελευταια χρονια στους αθλητες κυριος του στιβου και ολο και μεγαλωνει και πρεπει να σταματησει για τι ολο και περισοτεροι αθλητες χανουν την ζωη τους γιωργος σκα

Unknown είπε...

Η παρατεταμενη χρηση αναβολικων οδηγει στον εθισμο και οι σωματικες επιπτωσεις ειναι πολλες φορες ανεπανορθοτες και δυστυχως ενας αυξανομενος αριθμος ανθρωπων χρησιμοποιει τετοιες επικινδυνες ουσιες για τον οργανισμο...
ΖΩΗ

Unknown είπε...

http://www.athina984.gr/node/2560 το παρακάτω website αναφέρεται στισ νέες έρευνες doping που έγιναν στο χώρο του περιστερίου στην εθνική ομάδα της άρσης βαρών . χρήστος σελλής

Unknown είπε...

Σήμερα το πρωί, Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, κατέθεσαν στην Βουλή, νομοσχέδιο για ντόπινγκ και βία στα γήπεδα.
Σύμφωνα με δηλώσεις τους πρόκειται για ένα αυστηρό νομοσχέδιο και ζητούν την δέσμευση και την συνεργασία όλων των φορέων. χρήστος σελλής

Unknown είπε...

μερικοί αθλητές χρησιμοποιούν αναβολικά για να βελτιώσουν τις επιδώσεις τους.Αν κάποιος αθλητής χρησιμοποιεί πολλές φορές αυτές τις ουσίες θα εμφανιστούν προβλήματα στην υγεία τους.Μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται. νίκος παρ.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

η χρηση doping με στοχο τη βελτιωση της αποδοσης σημειωνεται απο αρχαιοτατων χρωνων,σε διαφορους λαους και πολιτισμους.Γιωργος Φλεβαρης

Unknown είπε...

η χρήση αυτών των
ουσιών με αποτέλεσμα την βελτίωση αθλητικών επιδόσεων υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.το doping έχει αλλιώσει το αθλητικό ιδεώδες των ελλήνων αθλητών.επιπλέον είναι μια απαγορευμένη ουσία που έχει αρνητικά αποτελέσματα στον κάθε αθλητή που το χρησιμοποιεί.σοφητσι

Unknown είπε...

Το ντοπινγκ αποτελει ενα σοβαρο και δυσκολο προβλημα που αντιμετοπίζουν οι περισσότεροι αθλητες.Δυστυχώς παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα σε μία μεγάλη διοργάνωση,τους Ολυμπιακούς αγώνες,ενα μεγάλο ποσοστό αθλητών οι οποίοι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών....Εκτος απο το οτι αυτοι οι αθλητες εξέθεσαν την χώρα μας εξέθεσαν αλλά και την προσωπική τους αξία. GEORGIA BO

Unknown είπε...

συμφονω με την γεωργια για την απαραδεκτη συμπεριφορα των αθλητων μας γιωργος σκα

Unknown είπε...

Κατα τη γνωμη μου το ντοπινγκ ειναι ενα ειδος ναρκοτικου το οποιο με συνεχη χρηση οδηγει μετα απο καποια χρονια σε θανατο.Επομενως αυτοι που δημηουργησαν το ντοπινγκ δεν σκευτικαν την υγεια των αθλητων παρα μονο τα χρηματα που θα καρδιζαν.Με αυτο καταφεραν να προσβαλουν τον αθλητισμο. νικος Παν

Unknown είπε...

το ντοπινγκ έχει μπεί για τα καλά στη ζωή των ελλήνων αθλιτών.οι αθλιτές πέρνουν αυτές τις ουσίες για να εχουν πιο καλη αποδοση και δεν σκεφτονται τις συνεπιες. Σταυρουλα Φωτου

olga είπε...

Η χρήση ουσιών με στόχο τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σημειώνεται από
αρχαιοτάτων χρόνων, σε διάφορους λαούς κα τα οφέλη της άθλησης στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και
εφήβων είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Επιπλέον, η άθληση κατά την εφηβική
ηλικία αποτελεί τρόπο εκτόνωσης και αποτρέπει την ανάπτυξη συμπεριφορών
υψηλού κινδύνου. Η συμβολή των αθλητικών προγραμμάτων κατά την παιδική και
εφηβική ηλικία στην αντιμετώπιση των νοσημάτων φθοράς των ενηλίκων είναι σημαντική.

Unknown είπε...

Στη σημερινη εποχη αυξανομενος αριθμος αθλητων χρησιμοποιει αναβολικα που ειναι βλαβερα για το οργανισμο τους.Δυστηχως αυτοι οι αθλητες που στηριζουν τις νικες σε διαφορες ουσιες δεν μπορουν να καταλαβουν τ σοβαροτητα του θεματος.Οι πιο κοινεσ ουσιες που χρησιμοποιουνται σημερα ειναι οι αμφεταμινες,η κορτιζονη και τα αναβολικα στεροειδή. Βιβλίο Βιολογίας Γ γυμνασίου από τον Φαρμασ Γιάννη

Unknown είπε...

δυστυχως Μερικοι αθλητες την σημερων ημερα δυστηχως παιρνουν αναβολικα με αποτελεσμα να ντροποιαζουν το αθλημα.επισης αυτο ειναιαδικο για τουσ αθλητες που εχουν προπονηθει σκληρα νικος ντακ

Unknown είπε...

Ο χώρος του αθλητισμού και ιδίως του πρωταθλητισμού στιγματίζεται συχνά από φαινόμενα κατάχρησης ουσιών, που θεωρούνται ότι προάγουν την αθλητική επίδοση.

Η χρήση ουσιών ή μεθόδων για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης θεωρείται απάτη, αδικία και είναι αντίθετη με το πνεύμα του έντιμου συναγωνισμού.

Η καταχρηστική λήψη φαρμάκων μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία του ίδιου του αθλητή ή για τους συναθλητές του. χρήστος σελλής

Unknown είπε...

Λόγοι χρήσης αναβολικών Παρενέργειες αναβολικών
Αυξάνουν την πρωτεϊνοσύνθεση στα μυϊκά κύτταρα (διέγερση συστήματος RNA-πολυμεράσης)
Εμποδίζουν την αναστολή της πρωτεϊνοσύνθεσης μετά την άσκηση
Προκαλούν:
Αύξηση μυϊκής μάζας, δύναμης, επιθετικότητας, αντοχής
Μείωση κόπωσης
Ήπιου βαθμού ευφορία Άνδρες: επιθετικότητα, στειρότητα και ανικανότητα, γυναικομαστία κ.ά.
Γυναίκες: Ακμή, τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση τόνου φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, αύξηση της επιθετικότητας και σεξουαλικής διάθεσης, αλωπεκία ανδρικού τύπου κ.ά
Γενικά: ίκτερος, ηπατικές βλάβες, καρκίνος ήπατος, αλλαγές ισοζυγίου HDL/LDL
Επιτυγχάνεται αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, μόνο όταν η πρόσληψή τους συνδυάζεται με εντατική προπόνηση και μια υψηλή θερμιδική και πρωτεϊνική δίαιτα. χρήστος σελλής

Unknown είπε...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ: Υπάρχει τελικά επί της ουσίας λύση στο θέμα του ντόπινγκ;Πιστεύουμε πως ναι. Όμως αυτή δεν αφορά μόνο κάποιους αρμόδιους για τα θέματα του αθλητισμού. Αφορά όλη την κοινωνία. Ο στόχος «αθλητισμός χωρίς φάρμακα» μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την απόκτηση παιδείας.
Όσο οι νέοι ταυτίζονται με το πρότυπο που προβάλλει η σημερινή εμπορευματοποίηση του αθλητικού θεάματος, τόσο το πρόβλημα του ντόπινγκ θα το βρίσκουμε μπροστά μας.
χρήστος σελλής

Unknown είπε...

το ντοπινγκ ειναι ενα θεμα που αφορα αμεσα την συγχρονη ελλαδα.ολο και περισσοτεροι αθλητες παιρνουν απαγορευμενες ουσιες για να κερδισουν φημη και χρηματα.ομως κατα την φνωμη μου το ντοπινγκ δεν κανει κακο μονο στην υγεια των αθλητων αλλα βλαπτει και την εικονα της ελλαδας...

Unknown είπε...

Ίσως το σοβαρότερο θέμα του αθλητισμού, το οποίο αναδείχθηκε εντονότερα την τελευταία χρονιά να είν. Το ντόπινγκ που κάθε φορά που συζητιέται μάλλον ως τηλεοπτικό σόου αναδεικνύεται, παρά ως πραγματικό πρόβλημα που οι αρμόδιοι σκέφτονται σοβαρά να αντιμετωπίσουν. Στην πραγματικότητα όμως, είναι σημαντικό πρόβλημα . Όταν ο πρωταθλητισμός γίνεται εκμεταλλεύσιμο προϊόν στη δημόσια ζωή μιας χώρας, όταν τον υπερτιμούμε, όταν δίνουμε υπερβολικά κίνητρα, όταν τον ταυτίζουμε με την εθνική υπερηφάνεια, με τις φιέστες και την προβολή προσώπων σχετικών και άσχετων με τις «επιτυχίες», τότε τον κατευθύνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Unknown είπε...

Το ντόπινγκ εδώ και κάποια χρόνια είναι "τακτικός πελάτης" των αθλητικών εφημερίδων. Υποψίες, δηλώσεις και αποκλεισμοί των αθλητών από τους αγώνες ίσως να ξύπνησαν και σ' εσάς την περιέργεια να μάθετε τι ακριβώς είναι το ντόπινγκ και γιατί είναι τόσο σημαντικό που να αναστατώνει τους πάντες. Αν ναι, απλά συνεχίστε να διαβάζετε και ίσως σας λυθεί η απορία.

panos
tsi

Unknown είπε...

Οι αναβολικές ουσίες προέρχονται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη και αυξάνουν την ποσότητα μυών στο σώμα ενώ παράλληλα μειώνουν την ποσότητα λίπους. Αυτό για τους αθλητές στίβου είναι προτέρημα, αφού χρειάζονται μεγάλη μυϊκή δύναμη. Επίσης υπάρχουν και bodybuilders που κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών, αφού έτσι μπορούν με λιγότερο κόπο και πιο γρήγορα να φτιάξουν το κορμί που θέλουν.

Ειδικά αυτές οι ουσίες έχουν όμως κάπως "παράξενες" και ανεπιθύμητες επιδράσεις στο σώμα. Οι άνδρες αρχίζουν να παρουσιάζουν γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα μαλακούς μαστούς, αφού η υπερβολική τεστοστερόνη που μαζεύεται στο σώμα τους (η τεστοστερόνη που παράγει το ίδιο το σώμα συν η τεχνητή τεστοστερόνη που παίρνουν οι ίδιοι) μετατρέπεται από το σώμα τους στη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνη. Στις γυναίκες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Λόγω της εισαγωγής τεστοστερόνης στο σώμα, αρχίζουν να παρουσιάζουν ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως είναι για παράδειγμα η αλλαγή της φωνής και η σμίκρυνση των μαστών

kwstantina tou

Unknown είπε...

Οι διουρητικές ουσίες χρησιμοποιούνται κυρίως σε αθλήματα όπου πρέπει ο αθλητής να έχει ένα συγκεκριμένο βάρος. Τέτοιες ουσίες μπορούν σε διάστημα ωρών να επιφέρουν απώλεια μεγάλης ποσότητας νερού που σαν αποτέλεσμα έχει βέβαια και την απώλεια βάρους του σώματος! Τα διουρητικά είναι όμως πολύ επικίνδυνα! Με το που χάνεται τόσο γρήγορα τόσο νερό από το σώμα, χάνονται και πολλές θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε. Το σώμα αφυδατώνεται και μπορούν να πάθουν μεγάλη ζημιά οι νεφροί.

panos
tsi

Unknown είπε...

Ειδικότερα, στο χώρο του αθλητισμού - και κυρίως σε αυτόν του πρωταθλητισμού - απαντάται το θλιβερό φαινόμενο της φαρμακοδιέγερσης από πλευράς αθλητών, για την επίτευξη μέγιστων επιδόσεων. Σήμερα, το ντόπινγκ αποτελεί μία παγκόσμια μάστιγα, που αγγίζει και τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Στη χώρα μας, το φαινόμενο ντόπινγκ πήρε εκρηκτικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τις ελληνικές υποθέσεις να κάνουν το γύρο του κόσμου, φιλοξενούμενες στα πρωτοσέλιδα διεθνών εφημερίδων.

Στη μεταολυμπιακή Ελλάδα, υπάρχουν ελαφρές ενδείξεις ότι τα πράγματα βαίνουν προς το καλύτερο. Ωστόσο, συνεχίζονται ακόμα οι αρνήσεις ελέγχου από πλευράς Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, οι κακές συνεννοήσεις για τα δελτία εντοπισμού, καθώς και πολλά παρόμοια γεγονότα που δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη εγρήγορσης των αρμόδιων φορέων για καλύτερα αποτελέσματα.

Ασφαλώς, μείζων ρόλο στην καταπολέμηση του φαινομένου της φαρμακοδιέγερσης καλείται να παίξει η Πολιτεία, μέσω του υπουργείου Αθλητισμού και του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Πιο συγκεκριμένα, η Πολιτεία επιβάλλεται αφενός να διενεργεί τους κατάλληλους ελέγχους, αφετέρου να γνωστοποιεί σε αθλητές και προπονητές τούς υπαρκτούς κινδύνους από τη λήψη απαγορευμένων ουσιών.

Unknown είπε...

Θα ήθελα να προτείνεται κάποιες προτάσεις οι οποίες θα δίνουν κάποιες λύσεις όσον αναφορά τα αναβολικά.

Unknown είπε...

6 noemvriou tsiros panagioths....

Unknown είπε...

προς απάντηση στο gia 5 Νοεμβρίου 2008 11:38στο οποίο σχόλιο και συμφωνώ.σήμερα οι περισσότεροι αθλητές αγωνίζονται για το χρήμα όπως λέει καιένα ρητό "τη δόξα πολλοί εμίσησαν το χρήμα ουδείς".Η θέληση για τη δόξα και την εκτίμηση έχει χαθεί στις μέρες μας από τους αθλητές.Η εμπορευματοποίηση των πάντων έχει επηρεάσει όλους μας και αυτό το βλέπουμε πάρα πολύ.

Unknown είπε...

Δυστυχώς, ο αθλητισμός αντανακλά επίσης και την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, με τη μορφή της εξαπάτησης. Tο ντόπινγκ είναι μια μέθοδος εξαπάτησης, γνωστή επί αιώνες, ίσως δε και χιλιετίες, καθώς περιστατικά καταγράφονται ήδη από τον τρίτο αιώνα προ Χριστού, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Tα τελευταία χρόνια, ο αθλητισμός, η διασκέδαση και η αναψυχή έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης όσον αφορά στην οικονομία και στην απασχόληση σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση των προσόδων αθλητών και οργανωτών.πανοςχει

Unknown είπε...

Συμφωνώ με την Νεκταρία, και την αποψή της για τα αναβολικά. Όμως εκτός από τον προπονητή,την ομάδα του και την πατρίδα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσβάλει και νροπιάζει τον εαυτό του.Η χρήση αυτών των απαγορευμένων ουσιών,είναι μια μάστιγα που βασανίζει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.Η δίψα και ο πόθος κάπιου αθλητή να κατακτήσει την πρώτη θέση και να καταρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ,δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ είναι πολύ μεγάλη.Θα ήθελα όμως να ρωτήσω την Νεκταρία αν πιστεύει οτι αν σ'έναν αγώνα η χρήση των αναβολίκων δεν υπάρχει σε κανένα αθλητή, και κάπιος κατακτήσει την πρώτη θέση με μεγάλη διαφόρα από τους άλλους αθλητές μπορεί να είναι αλήθεια ή είναι κάποιο κόλπο του αθλητή και του προπονητή;ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Τα οφελη της αθλησης οχι μονο στη σωματικη αλλα και ψυχοκοινωνικη υγεια στα ατομα ειναι γνωστη στους περισσοτερους απο μας.Καποιοι βεβαια επειδη θελουν να κερδισουν χρηματα χρησιμοποιουν παρανομους τροπους οι οποιοι εχουν βλαβερες συνεπειες στην υγεια μας.Γι αυτο πρεπει να δοθουν καποια μετρα. ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Unknown είπε...

Στις μερες μας,ειναι πολυ συνηθισμενο η χρηση αναβολικων ουσιων.Αρκετοι αθλητες,ισως οι περισσοτεροι και κυριως πρωταθλητες,ειναι θετικοι σε ελεγχους που γινονται.Η εντονη επιθυμια τους για δοξα,χρημα,τιτλους και διακρισεις μπορει να τους οδηγησει μεχρι και στο θανατο...
Εσεις πιστευετε οτι ειναι σημαντικοτερα η δοξα και το χρημα ή η ζωη;

Γεωργια Χελ.

Unknown είπε...

Συμφωνώ με την Δήμητρα Τζω και έχει απόλυτο δίκιο ότι ντροπιάζουν πρώτα από όλα τον εαυτόν τους και κατα δεύτερον την πατρίδα στην οποία ζουν .

Unknown είπε...

Εγώ πιστεύω ότι η ζωή είναι σημαντικότερη από την δόξα και τα χρήματα και ότι τα χρήματα μπορείσ να την ξαναποκτήσεις τη ΖΩΗ όμως δεν γίνεται να την ανακυκλώνεις .!!ΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΕΛ

Unknown είπε...

Ελένη δεν ξέρω αν το πρόβλημα αυτό δέχεται κάποια σοβαρή λύση αλλά η απλούστερη είναι ότι αν κάθε αθλήτης σκεφτόταν τις σοβαρές συνέπειες της υγείας του και τους πρόωρους θανάτους που συμβαίνουν σοβαρά, δεν θα έπερναν τις ουσίες αυτές. ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Δήμητρα Τζω ευχαριστώ για την υποστήριξη και συμφωνώ με τη συμλήρωσή σου. Πιστεύω πως οι περισσότεροι,αν οχι όλοι,οι αθλητές που έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση έχουν κάνει χρήση αναβολικών είτε εν γνώση του(κόλπο του αθλητή), είτε μέσω εξαπάτησης όπου του χορηγήθηκαν αυτές οι ουσίες με ύπουλο τρόπο(κόλπο του προπονητή).

Unknown είπε...

Σχετικα με το ερωτημα τις Γεωργιας Χελ.,πιστευω οτι στον κοσμο υπαρχουν αρκετα φιλοδοξοι ανθρωποι που δεν υπολογιζουν τη ζωη τους και θα την θυσιαζαν ακομα και για λιγη δημοσιοτητα.Οι τιτλοι,η δοξα και τα χρηματα ειναι ενα σημαντικο κινητρο που θα οδηγουσε τους αθλητες στη χρηση απαγορευμενων ουσιων. MARIA TOL

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

H χρήση ουσιών με στόχο τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σημειώνεται από αρχαιοτάτων χρόνων, σε διάφορους λαούς και πολιτισμούς.Το αποτελεσμα ειναι απογοητευτικο αφου ο αριθμος των αθλιτων χρηστων ειναι υψηλοτατος και θετικα ευριματα ανευρισκονται σε εξαιρετικα χαμηλα ποσοστα.
ZΩH

Unknown είπε...

το θεμα του ντοπινγκ εχει ταραξει ολη την Ελλαδα . ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΩΤ

Unknown είπε...

συνφωνω με την δημητρα και θελω να προσθεσω οτι οι αθλιτες πλεον αγωνιζονται για τα χρηματα.ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΩΤ.

Unknown είπε...

Ελένη, λες οτι η ζωή δεν "ανακυκλώνεται" και οτι το χρήμα δεν είναι το παν στη ζωή, η οποία είναι σημαντικότερη από τη δόξα και ναι, συμφωνώ πως η ζωή είναι σημαντικότερη από το χρήμα και τα υλικά αγαθά, όμως όλοι σήμερα κάνουν τα πάντα για να απόκτήσουν χρήμα, και στη συνέχεια δόξα, όπως και αυτοί οι αθλητές που για να αποκτήσουν "υστεροφημία", καταφεύγουν στη χρήση αναβολικών.Λύσεις σε αυτό το "παγκόσμιο" πρόβλημα υπάρχουν σίγουρα πολλές,αλλά ποιός είναι διατεθημένος να τις υλοποιήσει;

Unknown είπε...

το ερώτημα που θέλω να υποβάλω είναι αν κι εσείς βρισκόσασταν σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα κάνατε χρήση αναβολικών, προσέχτε μην επιλέξετε την εύκολη απάντηση, σκεφτείτε το...!!!!

Unknown είπε...

το ερώτημα που θέλω να υποβάλω είναι αν κι εσείς βρισκόσασταν σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα κάνατε χρήση αναβολικών, προσέχτε μην επιλέξετε την εύκολη απάντηση, σκεφτείτε το...!!!!ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Iστορικό

Ένα πλαίσιο καταπολέμησης του ντόπινγκ

Ο αθλητισμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο κάθε πολιτισμού και κοινωνίας πάνω στη γη. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που, σε κάποια στιγμή της ζωής τους, δεν έχουν αισθανθεί ενθουσιασμό για μια αθλητική επίδοση, την οποία είτε έχουν επιτύχει οι ίδιοι είτε έχουν παρακολουθήσει ως θεατές. Θεωρούμε τον αθλητισμό σημαντικό και ουσιαστικό, ίσως ως μεταφορά της ίδιας της ζωής, με τις προκλήσεις της που πρέπει να αντιμετωπισθούν, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της.ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Unknown είπε...

http://www.medlook.net/article.asp?item_id=1924 μπορείτε να βρείτε τις συνέπειες της χρήσης των αναβολικών και στα δύο φύλα.

Unknown είπε...

περισσοτερς πληροφοριες για το ντοπινγκ www.iator.gr πανοςχειβ

Unknown είπε...

Αν έπαιρνα μέρος στους Ολυμπιακόυς Αγώνες δεν θα έκανα χρήση αναβολικών.Πιστεύω, ότι ακόμα κι αν έκανα και έβγαινα πρώτη δεν θα είχε την ίδια αξία.Κατά τη γνώμη μου ο καθένας μας πρέπει να αγωνίζεται στη ζωή για τα πράγματα που θεωρεί σημαντικά και ουσιώδη χωρίς να χρησιμοποιει δόλιους τρόπους.Απαντώ στη Δήμητρα Τζω.
Γεωργία Χελ.

Unknown είπε...

η χρήση αναβολικών δεν γίνεται μόνο από τα αγόρια και τους νεαρούς άνδρες, αλλά και από κορίτσια και νεαρές γυναίκες.οι πρώτοι κάνουν χρήση αναβολικών για να βελτιώσουν τις επιδώσεις τους και το σώμα τους.οι δεύτεροι κάνουν χρήση[οι γυναίκες] για να βελτιώσουν το σώμα τους αλλά και τις επιδώσεις τους.περισσότερες πληροφορίες για να βρείτε να πάτε στο Google και γράψτε "Χρήση Αναβολικών" και θα βρείτε πολλά σχόλια και από άλλους.ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

http://www.arisnikeas.com/2003/anabolika.htm θα βρείτε περαιτέρω πληρφορίες για τη χρήση αναβολικών και τις συνέπειές τους.

Unknown είπε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΖΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΩΣΩ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΟΥ . ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΡΟΣΕΛΚΕΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ !!!!!!!ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Στο ερωτημα που εθεσε η Δημητρα Τζω,πιστευω οτι κανεις δεν ξερει τι θα κανει εκεινη τη στιγμη.Μερικες φορες η διψα για δοξα και χρηματα σε οδηγει να παρεις τετοιες ουσιες,δεν νικα παντα η ηθικη...

Unknown είπε...

συμφωνώ με την Μαρία,ούτε εγώ πιστεύω πως ξέρει κάποιος τι θα έκανε εκείνη την στιγμή.το θεωρώ όμως απίθανo κάποιος αν θέλει να κερδίσει με την αξία του μια θέση στο βάθρο,όποια κι αν είναι αυτή,δεν θα άκουγε τον προπονητή του αν τον πίεζε να κάνει χρήση αναβολικών.....θα έκανε πιστεύω το σωστό......!!!!!ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Τα παιδιά 11ου Λυκείου Περιστερίου έχουν δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με το ντόπινγκ. Επισκεφτείτε τη σελίδα www.asda.gr/lyk11per/Computer_Lab/doping/doping.htm

Unknown είπε...

θα ήθελα να ρωτήσω, οι αθλητές που κάνουν χρήση αναβολικών κατά τη γνώμη σας δεν σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεων αυτών που μόλις κάνανε;δεν τους ενδιαφέρουν για τις παρενέργειες που θα έχουν στο σώμα τους,ότι καταστρέφονται μέρα με τη μέρα;ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Πιστευω οτι το σκεφτονται αλλα δεν το υπολογιζουν...Οπως ειπαμε και πριν τα χρηματα και η δοξα ειναι ενα ισχυρο κινητρο.Η υγεια τους μπαινει σε 2η θεση...Ακομα οι αθλητες ειναι συνηθως σε μικρη ηλικια,ετσι δεν εχουν την καταλληλη κριση για να σκεφτουν τις συναιπιες...Ακομα δεχονται και πιεση απο τους προπονητες τους για να αναδειχθουν αυτοι...Οσο πιο πολλες προκρισεις εχει ο αθλητης που προπονουν τοσο πιο διασημοι γινονται...

Unknown είπε...

συμφωνω μαζι σου Μαρια αλλα το 1ο πραγμα που επρεπε να σκεφτουν ειναι η υγεια τους και οχι τι θεση θα παρουν στους αγωνες.....αλλα προτιμουν φενεται να βγουν μια φορα πρωτοι απ'το να μην κανουν χρηση και να ζησουν πολυ και να συμετασχουν συνεχεια.....γιατι καποια στιγμη θα αρρωστησουν και δεν θα συμετασχουν πουθενα πλεον και θα χασουν τι ζωες τους για μια στιγμη αδυναμιας....!!!
ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Μια σχετικη διευθυνση που θα μπορουσατε να επισκεφτειτε σχετικα με το ντοπινγκ και τη χρηση αναβολικων ειναι www.ifet.gr/doping/sub_4htm
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΕΛ

Unknown είπε...

Η πρόσφατη ενασχόληση της κοινής γνώμης με την υπόθεση χρήσης απαγορευμένων σκευασμάτων από αθλητές φαίνεται ότι βασίζεται στην υπόθεση ότι το ντόπινγκ ως φαινόμενο υπάρχει εξ’ ορισμού στη σύγχρονη αθλητική κοινότητα, και ότι τα μέτρα εξάλειψής του θα πρέπει να λαμβάνονται με αυστηρότητα, διενεργώντας προληπτικούς ελέγχους στους αθλητές κλπ. Επίσης, ότι η οργανωτική δομή του αθλητισμού είναι δεδομένη και σταθερή και κατά συνέπεια οι όποιες ενέργειες, προτάσεις και εφαρμογές θα πρέπει να γίνουν μέσα στο υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας. Εκφράζεται ακόμη η άποψη ότι αν οι αθλητές και οι γονείς τους ενημερωθούν σωστά για τις βλαβερές συνέπειες από τη λήψη κάποιου σκευάσματος θα απέχουν από τη χρήση του.
panagioths tsi

Unknown είπε...

http://www.sigmalive.com/sports/football/cyprus/a+league/59501 θα βρείτε τρόπους αντιμετώπισης για αυτό το παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα που ονομάζεται ΝΤΟΠΙΝΓΚ!

Unknown είπε...

Ο Κώστας Παρίσης το δηλώνει
ευθαρσώς: «Το ντόπινγκ είναι το
φετίχ μου». Παλιός καλαθοσφαι-
ριστής του Αρη, γιατρός και πρόε-
δρος της Υγειονομικής Επιτροπής
της Διεθνούς Ομοσποσπονδίας
Μπάσκετ, θέτει ως στόχο του να
προστατεύσει τους αθλητές. Πολ-
λές φορές από τον ίδιο τον εαυτό
τους. Η μάχη είναι άνιση αλλά δεν
το βάζει κάτω παρότι δεν έχει αυτα-
πάτες. «Θα βρεις το δολοφόνο από
τα δακτυλικά αποτυπώματα αλλά
δεν θα σταματήσεις την εγκλη-
ματικότητα» λέει. Εχοντας ζήσει
την κατάσταση εκ των έσω
ως υπεύθυνος των ελέγχων ντό-
πινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες
της Αθήνας, κάνει τις προτάσεις
του για την εξάλειψη του φαινο-
μένου.(www.e-tipos.comΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!!!

Unknown είπε...

κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος θα ήταν αν κάθε αθλητής σκεφτόταν τον εαυτό του λίγα χρόνια αργότερα, το πως θα είναι,[το σώμα του, την υγεία του] και αν κοιτάξει καθαρά το πρόβλημα και καταλάβει ότι έχει κάνει λάθος, κάτι θα προσπαθήσει να κάνει για να το αντιμετωπίσει!!! μπορείτε να προτείνετε κάποιους άλλους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος; ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Υπαρχουν ομως περιπτωσεις οπου οι αθλητες κανουν χρηση αναβολικων ουσιων χωρις να το ξερουν.Ενα παραδειγμα ειναι οι αθλητες της ελληνικης ομαδας αρσης βαρων που βρεθηκαν ντοπαρισμενοι ενω αυτοι δεν ειχαν ιδεα...Ο προπονητης και ο γιατρος εδιναν ουσιες στους αθλητες και αυτοι δεν ηξεραν τιποτα...

Unknown είπε...

Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στο άθλημα που έχει χαρίσει στον ελληνικό αθλητισμό μερικές από τις πιό ένδοξες στιγμές της ιστορίας του, μετάλλια σε πολλές σε πολλές διοργανώσεις και φυσικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλές ομοσπονδίες έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμούς ετών για χρήση απαγορευμένων ουσιών των αθλητών τους.

Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις, η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που αρχίζει σε λίγες ημέρες στην Ιταλία, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή πέντε αθλητών και τριών αθλητριών είναι στον αέρα και πιθανότατα η ομάδα μας θα αποκλειστεί από τις διοργανώσεις. Οι αθλητές της Εθνικής ομάδας που φέρονται να εμπλέκονται στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο ντόπινγκ αποτελούσαν μεγάλες ελπίδες της χώρας για διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η παγκόσμια ομοσπονδία άρσης βαρών (IWF) τιμωρεί με αποκλεισμό δύο ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα τους αθλητές (και κατ'επέκταση τις ομοσπονδίες) που έχουν "πιαστεί" θετικοί (και τα δύο δείγματα) σε έλεγχο ντόπινγκ. Αν η ΔΟΕ επέμβει, τότε η ποινή θα μεγαλώσει κατά δύο χρόνια. Το 2007 η παγκόσμια ομοσπονδία τιμώρησε 42 αθλητές για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

KWSTANTINA TOU

Unknown είπε...

ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΑΝ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΙΔΙΕΤΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ. ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ !!!!!ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/04/07/070408%2063.pdf θα βρείτε πληροφορίες για τους τρόπους αντιμετώπισης του ντοπινγκ

Unknown είπε...

www.medlook.net/kids/steroids.asp ειναι αλλη μια αξιολογη σελιδα που προσφερονται πληροφοπιες σχετικα με το ντοπινγκ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΕΛ

Unknown είπε...

οι αναβολικες ουσιες ειναι φαρμακα τα οποια προερχονται απο την ανδρικη σεξουαλικη ορμονη, την τεστοστερονη.προαγουν την αναπτυξη της μυικης μαζας και αυξανουν την μαζα των ιστων του σωματος που δεν περιεχει λιπος. περισσοτερες πληροφοριες στο www.ifet.gr/doping/sub_4.htm
ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

συμφωνω μαζι με την Μαρια πολλες φορες συμβαινει αυτο. επειδη ασχολουμε κι εγω με τον αθλητισμο[TAEKWONDO εδω και 10 χρονια] ξερω πολλα τετοια κρουσματα, ομως δεν φοβαμαι για κατι τετοιο επειδη δεν παιρνω τιποτα και απο κανενα.θα προτεινα ο καθε αθλητης να μην παιρνει τιποτα, οχι μονο απ'τον προπονητη του αλλα ουτε απ'την ιδια του τη μανα[που λεει ο λογος], ετσι θα μπορεσει να αποφυγει καθε δυσαρεστη αποτυχια, εξεταση και χασιμο του χρονου, γιατι αν βρεθει με αναβολικα, θα τον αποκλεισουν!!!ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Ο Γεωργιος Πιπεροπουλος, καθηγητης στο Πανεπιστημιου Μακεδονιας δινει μεσα απο ενα αρθρο του πληροφοριες σχετικα με το ντοπινγκ και τη χρηση αναβολικων στη σελιδαwww.zougla.gr/news.php?id=6610
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΕΛ

Unknown είπε...

Ο αθλητισμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο κάθε πολιτισμού και κοινωνίας πάνω στη γη. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που, σε κάποια στιγμή της ζωής τους, δεν έχουν αισθανθεί ενθουσιασμό για μια αθλητική επίδοση, την οποία είτε έχουν επιτύχει οι ίδιοι είτε έχουν παρακολουθήσει ως θεατές. Θεωρούμε τον αθλητισμό σημαντικό και ουσιαστικό, ίσως ως μεταφορά της ίδιας της ζωής, με τις προκλήσεις της που πρέπει να αντιμετωπισθούν, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της.

Δυστυχώς, ο αθλητισμός αντανακλά επίσης και την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, με τη μορφή της εξαπάτησης. Tο ντόπινγκ είναι μια μέθοδος εξαπάτησης, γνωστή επί αιώνες, ίσως δε και χιλιετίες, καθώς περιστατικά καταγράφονται ήδη από τον τρίτο αιώνα προ Χριστού, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Tα τελευταία χρόνια, ο αθλητισμός, η διασκέδαση και η αναψυχή έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης όσον αφορά στην οικονομία και στην απασχόληση σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση των προσόδων αθλητών και οργανωτών, αλλά και την ενίσχυση των κινήτρων και των μέσων για τους απατεώνες.

kleopatra

Unknown είπε...

Ο Ιάτωρ δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων δικτυακών τόπων. Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας (site) προσφέρονται μόνο για ενημέρωση και προσωπική χρήση των επισκεπτών της και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Ιάτωρ και των συγγραφέων τους. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναδιανομή, ανατύπωση και οιοσδήποτε άλλος τρόπος εκμετάλλευσης των κειμένων, των πληροφοριών και των στοιχείων των σελίδων. Οι πληροφορίες και τα στοιχεία εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων, δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Η χρήση των στοιχείων και των πληροφοριών της ιστοσελίδας και τα αποτελέσματα αυτών, γίνονται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη.

Doping στα παιδιά και τους εφήβους. Η νέα μάστιγα.

Η χρήση ουσιών με στόχο τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σημειώνεται από αρχαιοτάτων χρόνων, σε διάφορους λαούς και πολιτισμούς.
Στην Κίνα το 3000 π.Χ χρησιμοποιούσαν εκχύλισμα εφεδρίνης Μα-Xουάνγκ, ενώ στη Σπάρτη το 500 π.Χ οι πολεμιστές και αθλητές κατανάλωναν τον γνωστό μέλανα ζωμό. Το φαινόμενο σχετίζεται με την ανταγωνιστική φύση του ανθρώπου, τη δίψα του για διάκριση, καθώς και την ανάγκη του για θέαμα, δημιουργία ηρώων και εξύμνηση αυτών. Οι Ύμνοι Ολυμπιονικών (Πίνδαρος 475 π.Χ.) αντανακλούν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα παραπάνω: «Ύμνοι, βασιλείς της λύρας, ποιόν θεό, ποιόν ήρωα, ποιόν άνδρα τώρα θα κελαηδήσουμε;».
Η λέξη «dope» χρησιμοποιήθηκε από τους λαούς της Αφρικής τον 18ο αιώνα, για την ονομασία των διεγερτικών που χρησιμοποιούσαν στις τελετές τους. Σήμερα σημαίνει «φάρμακο» ή «ναρκωτικό» και ο όρος «doping» υποδηλώνει την αθέμιτη χρήση φαρμάκων ή άλλων μεθόδων για την επίτευξη της μέγιστης αθλητικής επίδοσης.
Το doping αποτελεί μάστιγα για τον σύγχρονο αθλητισμό και δυστυχώς έχει αλλοιώσει το αθλητικό ιδεώδες των αρχαίων Ελλήνων. Εκτός από τα ηθικά ζητήματα, η χρήση των διαφόρων ουσιών και η κλίμακα υπερβολής που τη χαρακτηρίζει, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των αθλητών. Ο πρώτος θάνατος από doping σημειώθηκε ήδη από το 1886, ενώ για να πραγματοποιηθεί ο πρώτος έλεγχος χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν ογδόντα χρόνια (Τόκυο 1964). Η συστηματοποίηση του ελέγχου μέσω της σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Αντι-doping (World Αnti-doping Αgency) πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα (1999). Aν και το φαινόμενο doping έχει καταδικαστεί από αθλητικές οργανώσεις και κυβερνήσεις κρατών, εντούτοις δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και ο αριθμός των αθλητών-χρηστών συνεχώς αυξάνεται. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επέκταση του στο μαθητικό πληθυσμό και σε ερασιτέχνες αθλητές που δεν κάνουν πρωταθλητισμό.
Τα οφέλη της άθλησης στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Επιπλέον, η άθληση κατά την εφηβική ηλικία αποτελεί τρόπο εκτόνωσης και αποτρέπει την ανάπτυξη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου. Η συμβολή των αθλητικών προγραμμάτων κατά την παιδική και εφηβική ηλικία στην αντιμετώπιση των νοσημάτων φθοράς των ενηλίκων είναι σημαντική. Νοσήματα όπως η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, η οστεοπόρωση και οι επιπτώσεις της εγκατεστημένης σε νεαρά ηλικία παχυσαρκίας θα μπορούσαν να περιοριστούν σημαντικά με τη συστηματική αθλητική δραστηριότητα.
Σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας οποιουδήποτε αθλητικού προγράμματος, έτσι ώστε να αποδοθούν τα μέγιστα οργανικά και ψυχικά οφέλη, είναι η τήρηση της ισορροπίας σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ των δύο άκρων ελλειμματικής και υπερβολικής λειτουργίας (καταστάσεις αλλόστασης ή κακόστασης), βρίσκεται η χρυσή τομή της ομοιόστασης (εύσταση).
Η ιδιαίτερη θέση που κατείχε η τήρηση της ισορροπίας και του μέτρου στην αρχαία Ελλάδα εκφράζεται από τον Πυθαγόρα με τη ρήση : « Σιτία, ποτά, ύπνος και αφροδίσια, πάντα ταύτα μέτρια. Το δε περισσόν νούσων ποιεί».
Τα παραπάνω αποκαλύπτουν τη νοσογόνο δύναμη της υπερβολής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική οργανική ή/και ψυχική δυσλειτουργία.
Ο πρωταθλητισμός χαρακτηρίζεται από υπερβολή και εξαντλητική προσπάθεια με σκοπό την επιτυχία. Η υπερβολή δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και μετριάζει τα οφέλη της άσκησης, ενώ παράλληλα επιβαρύνει ψυχολογικά το άτομο μέσα από μια διαδικασία συνεχούς stress. Επιπλέον, υιοθετείται μια νέα ηθική που επιτρέπει τη χρήση οποιουδήποτε μέσου για την κατάκτηση του στόχου. Είναι ευνόητο ότι τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για τον αναπτυσσόμενο οργανισμό ενός παιδιού ή εφήβου, ενώ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη διάπλαση του χαρακτήρα που ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 13 % των νεαρών αθλητών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν κρεατίνη και 8% συμπληρώματα αμινοξέων. Η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι επίσης διαδεδομένη, με ποσοστά 5-11% και 0.5-2.5% για αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα. Περίπου 50% των νέων ξεκινούν τη χρήση πριν την ηλικία των 16 ετών, ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 14 έτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι 30% των νεαρών δεν είναι καν αθλητές και χρησιμοποιούν τα φάρμακα για τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης. Οι έφηβοι που λαμβάνουν αναβολικά είναι επιρρεπείς και σε άλλου τύπου συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Οι νέοι δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στην υγεία και ενθαρρύνονται στη χρήση έχοντας σαν παράδειγμα διάσημους αθλητές - πρότυπα για τη νεολαία- που φέρονται ως χρήστες. Στην πραγματικότητα, ελάχιστες από τις ουσίες αυτές μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση, ενώ το σίγουρο είναι ότι έχουν σημαντικές αρνητικές και συχνά μη αναστρέψιμες για τον οργανισμό συνέπειες. Άλλωστε η δύναμη της αυθυποβολής και του placebo έχει αναγνωριστεί από πολύ παλιά και είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση : «Αυτό που βοηθά περισσότερο τους ανθρώπους είναι αυτό στο οποίο έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» (Γαληνός , 150 μ.Χ.).
Η ιατρική κοινότητα καλείται να πάρει θέση και να ενημερώσει υπεύθυνα το κοινό για την επιστημονική τοποθέτηση πάνω στο θέμα. Αρχικά, τίθεται το ερώτημα : χρειάζεται ο έφηβος αθλητής διαιτητικά συμπληρώματα, και ποιά; Ας σημειωθεί ότι τα διατροφικά συμπληρώματα δεν θεωρούνται φάρμακα και δεν διέπονται από το νομικό πλαίσιο κυκλοφορίας των φαρμάκων.
Αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχονται η αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους, και ότι η σύνθεση και καθαρότητα τους εξαρτώνται μόνο από τον κατασκευαστή.
Τα πιο δημοφιλή διαιτητικά συμπληρώματα σε όλα τα επίπεδα αθλητικού συναγωνισμού (από τους εφήβους αθλητές των Λυκείων μέχρι τους κορυφαίους αθλητές) είναι αυτά που περιέχουν αμινοξέα και κρεατίνη. Υπενθυμίζεται ότι οι ημερήσιες ανάγκες των εφήβων αθλητών σε πρωτεϊνη είναι περίπου 1.5 g/kg ΒΣ και οι ανάγκες αυτές καλύπτονται πλήρως από ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα. Αν και σε αθλητές με φυσιολογική νεφρική λειτουργία η χορήγηση αμινοξέων δεν βλάπτει, η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεϊνης σε ποσοστό > 20 % των προσλαμβανομένων θερμίδων μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ουρίας του αίματος και αποβολή ασβεστίου από τα ούρα.
Η κρεατίνη αναφέρεται ότι βελτιώνει κατά 5-15% την εντατική και μικρής διάρκειας άσκηση. Συνεπώς μπορεί να βοηθήσει αθλητές σε ανάλογα αθλήματα (π.χ. sprinters), όχι όμως τους αθλητές αντοχής. Λειτουργεί ως δότης φωσφόρου σε κύτταρα με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες (μυϊκά κύτταρα), υπό τη μορφή φωσφοκρεατίνης, μετατρέποντας το ADP σε ATP.
Mε τον τρόπο αυτό καθυστερεί την αναερόβιο γλυκόλυση και την παραγωγή γαλακτικού οξέος, το οποίο τελικά οδηγεί σε κόπωση των μυών.
Οι διατροφικές πηγές της κρεατίνης είναι το κρέας και το ψάρι. Μια ισορροπημένη δίαιτα εξασφαλίζει την απαραίτητη ποσότητα 1-2 γρμ/ημέρα. Γενικά θεωρείται ασφαλής όταν λαμβάνεται εξωγενώς, ωστόσο σε περιπτώσεις υπερβολής (λήψης 20γρμ/ημέρα !!) έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες κατακράτησης υγρών, υπέρτασης και επιβάρυνσης της νεφρικής λειτουργίας. Η χρήση της απαγορεύεται σε άτομα < 18 ετών.
Οι βιταμίνες καταλύουν βιοχημικές αντιδράσεις και δεν έχουν ιδιότητες βελτίωσης της αθλητικής απόδοσης. Στον αθλητισμό ιδιαίτερα ενδιαφέρει η χρήση αντιοξειδωτικών βιταμινών (C και E) που θεωρείται ότι περιορίζουν την ιστική βλάβη μέσω της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών που απελευθερώνονται κατά την άσκηση.
Οι ημερήσιες συνιστάμενες προσλαμβανόμενες ποσότητες (Recommended Dietary Αllowances/RDAs) καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του οργανισμού και υπάρχει 30% επιπλέον περιθώριο ασφαλείας. Οι ποσότητες αυτές εξασφαλίζονται σίγουρα όταν το διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο και δεν απαιτείται χορήγηση συμπληρώματος. Ωστόσο, εάν κάτι τέτοιο αποφασιστεί, η μέγιστη ποσότητα που επιτρέπεται να χορηγηθεί είναι η RDA για κάθε βιταμίνη (υπάρχουν σχετικοί πίνακες). Οι αθλητές συχνά καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες βιταμινούχων σκευασμάτων και θα πρέπει να τονιστεί ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικές παρενέργειες.
Το μόνο διατροφικό συμπλήρωμα που θα είχε νόημα να χορηγηθεί στον έφηβο αθλητή είναι κάποιο σκεύασμα σιδήρου. Η εφηβεία αποτελεί περίοδο υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σιδηροπενίας και ο έφηβος αθλητής έχει επιπλέον ανάγκες λόγω του ενισχυμένου μυικού ιστού και των απωλειών με τον ιδρώτα.
Θα μπορούσε λοιπόν να χορηγηθεί προληπτικά σίδηρος στους εφήβους αθλητές. Τα συμπληρώματα αμινοξέων και βιταμινών φυλάσσονται μόνο για ειδικές περιπτώσεις, όπως η εφαρμογή υποθερμιδικής δίαιτας ή αυστηρής χορτοφαγίας ή η περίπτωση ανάπτυξης διατροφικής διαταραχής (φαινόμενο καθόλου σπάνιο στις έφηβες αθλήτριες αθλημάτων που απαιτούν λεπτή και παιδική σιλουέτα, όπως η ρυθμική γυμναστική και το μπαλέτο).
Η τριάδα της έφηβης αθλήτριας περιλαμβάνει τα παρακάτω : διατροφική διαταραχή, αμηνόρροια και ανάπτυξη οστεοπενίας/οστεοπόρωσης.
Η αντιμετώπιση της κατάστασης συνίσταται στη μείωση της έντασης του αθλητικού προγράμματος, στην αύξηση του βάρους σώματος και στη χορήγηση οιστρογόνων και συμπληρωμάτων ασβεστίου και σιδήρου. Απαραίτητη είναι η ψυχολογική υποστήριξη των κοριτσιών αυτών, αφού η διατροφική διαταραχή αποτελεί ψυχική νόσο (έστω και όταν δεν πληρεί όλα τα διαγνωστικά κριτήρια της anorexia nervosa).

Στον πίνακα 1. παρουσιάζεται ο κατάλογος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που περιλαμβάνει όλες τις απαγορευμένες για τον αθλητισμό ουσίες και μεθόδους .
Ο πρώτος τέτοιος κατάλογος εκδόθηκε το 1967 και περιλάμβανε διεγερτικά και ναρκωτικά φάρμακα.
Η τεστοστερόνη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1940 και ο πρώτος έλεγχος για τη χρήση της πραγματοποιήθηκε το 1976, στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες (1984), εφαρμόστηκε ο πρώτος έλεγχος για την καφεϊνη.
Οι β-αναστολείς και τα διουρητικά προστέθηκαν στον κατάλογο ένα χρόνο αργότερα.
Τα αναβολικά στεροειδή αποτελούν συνθετικά παράγωγα της χοληστερόλης. Η δράση τους είναι αναβολική (αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης, αύξηση της αιμοσφαιρίνης και της παροχής οξυγόνου στους ιστούς-βελτίωση της αντοχής) και ανδρογονική (υπερτρίχωση, αλλαγή της φωνητικής χροιάς και αύξηση του μεγέθους της κλειτορίδας στις γυναίκες). Η χρήση τους συνδυάζεται με δίαιτα πλούσια σε πρωτεϊνες και συνήθως εφαρμόζονται κυκλικά για 6-12 εβδομάδες και ισόχρονη διακοπή.
Οι δόσεις που χρησιμοποιούνται είναι 10πλάσιες των θεραπευτικών και συνήθως ο έφηβος αθλητής ξεκινά με χάπι, ενώ οι πιο πεπειραμένοι χρήστες χρησιμοποιούν ενδομυικές ενέσεις επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα με μικρότερη ποσότητα ουσίας (παράκαμψη του ήπατος). Οι έφηβοι χρήστες μπορεί χρησιμοποιήσουν τις ουσίες αυτές σε συνδυασμούς που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την υγεία τους. Δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, δεν είναι σωστά ενημερωμένοι, ενώ υπάρχουν και πολλοί που είναι πεπεισμένοι ότι η χρήση αυτών των ουσιών αξίζει οποιαδήποτε θυσία.
Η χρήση των αναβολικών στεροειδών συνηθίζεται σε αθλήματα όπως η άρση βαρών, η δισκοβολία, το ποδόσφαιρο, η πάλη και οι δρόμοι ταχύτητας. Τα αναβολικά ανιχνεύονται στα ούρα για μερικές εβδομάδες όταν λαμβάνονται από το στόμα και για τρεις περίπου μήνες όταν έχουν ληφθεί παρεντερικά.
Οι παρενέργειές τους είναι πολλές και σημαντικές. Στους εφήβους, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόωρη σύγκλειση των επιφύσεων, με αποτέλεσμα το χαμηλό τελικό ανάστημα.
Άλλες σημαντικές παρενέργειες είναι η μη αναστρέψιμη αρρενοποίηση των κοριτσιών, η ολιγοσπερμία, η ατροφία των όρχεων και η γυναικομαστία στους άνδρες, η ηπατική επιβάρυνση, η υπεργλυκαιμία, η υπέρταση και οι επιπτώσεις από την ψυχική σφαίρα (εξάρτηση, κατάθλιψη, επιθετικότητα). Οι συνδυασμοί τους με άλλες κατηγορίες φαρμάκων είναι συνήθεις. Χρησιμοποιούνται αντιοιστρογόνα για καταστολή της γυναικομαστίας, ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη για την παρεμπόδιση της ατροφίας των όρχεων και διουρητικά για την αντιμετώπιση της κατακράτησης των υγρών. Μπορεί επίσης ο αθλητής να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα διεγερτικά, αναλγητικά ή ναρκωτικά φάρμακα.

Η αυξητική ορμόνη (GH) εκκρίνεται από τα κύτταρα της πρόσθιας υπόφυσης και μέχρι το 1985 η μόνη πηγή της ήταν οι υποφύσεις πτωμάτων. Σήμερα παράγεται συνθετική GH με την τεχνική του ανασυνδυασμένου DNA και έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος (χρήση μεταξύ κορυφαίων αθλητών). Προάγει την πρωτεινοσύνθεση και την επούλωση των σκελετικών μυών μετά από τραυματισμό και έχει λιπολυτική δράση. Χορηγείται ένεση δόσης πενταπλάσιας της ημερήσιας παραγωγής, σε σχήματα 6-12 εβδομάδων με ισόχρονη διακοπή.
Συχνά συνδυάζεται με τα αναβολικά στεροειδή και είναι δημοφιλής σε αθλητές δύναμης και ταχύτητας. Είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σκεύασμα για τις γυναίκες λόγω του ότι δεν προκαλεί αρρενοποίηση. Έχει το «πλεονέκτημα» της μη αξιόπιστης ανίχνευσης στα ούρα με τις τρέχουσες μεθόδους, λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών της κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
Οι παρενέργειες της είναι μεγαλακρία ή γιγαντισμός σε αναπτυσσόμενους οργανισμούς, υπέρταση, υπεργλυκαιμία, καλοήθης ενδοκράνιος υπέρταση, ογκογένεση (λευχαιμία, σάρκωμα, όγκος Wilms), ενώ υπάρχει και πιθανότητα νοθείας της με κίνδυνο ανάπτυξης σπογγώδους εγκεφαλοπάθεας (GH ανθρώπινης υπόφυσης).
Ανάλογο φάρμακο είναι η σωματομεδίνη, ενώ αύξηση της απελευθέρωσης της GH έχει επιχειρηθεί και με τη χρήση γ-υδροξυβουτυρικού, ενός κατασταλτικού του ΚΝΣ που παρασκευάζεται απλά (συνταγές υπάρχουν ακόμη και στο διαδίκτυο) και δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμο (ταχεία κάθαρση από τον οργανισμό). Το γ-υδροξυβουτυρικό αυξάνει τον βαθύ ύπνο και θεωρείται ότι μπορεί να εκλύσει GH μέσω αυτού του μηχανισμού.
Τα διεγερτικά (καφεϊνη, εφεδρίνη) έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της αγωνιστικότητας, την άμβλυνση του πόνου και τη μείωση του αισθήματος της κόπωσης. Το όριο ανίχνευσης της καφεϊνης στα ούρα αντιστοιχεί σε κατανάλωση που ξεπερνά τα 6 φλυτζάνια καφέ. Δε σημαίνει δηλαδή ότι ο αθλητής που θα καταναλώσει ένα ή δύο μερίδες καφέ θα αποκλεισθεί από τον αγώνα.
Τα διεγερτικά χρησιμοποιούνται στα αθλήματα αντοχής και μπορεί να προκαλέσουν υπέρταση, αρρυθμίες, σπασμούς ή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Η κλενβουτερόλη είναι αντιασθματικό, βρογχοδιασταλτικό φάρμακο (β2-διεγέρτης) με αναβολική και λιπολυτική δράση. Χορηγείται από το στόμα, σε ενέσιμη μορφή ή αεροσόλ.
Εφαρμόζονται παρήμερα σχήματα χορήγησης για εβδομάδες και ανιχνεύεται έως και 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Έχει τις παρενέργειες : ταχυκαρδία, αρρυθμία, ζάλη, ναυτία και τρόμο. Η χρήση της απαγορεύτηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992.
Το doping του αίματος περιλαμβάνει τις ομόλογες μεταγγίσεις (δηλαδή μετάγγιση του αίματος του ίδιου του αθλητή πριν τον αγώνα) και τη χορήγηση ερυθροποιητίνης.
Ο στόχος είναι η βελτίωση της ικανότητας αεροβικής άσκησης και συνηθίζεται σε αθλητές αντοχής (δρομείς, ποδηλάτες). Η συχνότητα του φαινομένου της ομόλογης μετάγγισης είναι άγνωστη, αφού είναι αδύνατο να ανιχνευτεί εργαστηριακά. Η αιμοσφαιρίνη φτάνει σε υψηλότατες τιμές (20 gr/dl) και σε συνδυασμό με την έντονη εφίδρωση κατά την άσκηση (π.χ. ποδηλασία πίστας) αυξάνεται επικίνδυνα η γλοιότητα του αίματος με όλα τα επακόλουθα. Η ερυθροποιητίνη προάγει την ερυθροποίηση και δεν ανιχνεύεται εύκολα με τις υπάρχουσες τεχνικές. Η χρήση της έχει σημαντικές παρενέργειες λόγω της υπεργλοιότητας που αναπτύσσεται (υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, σπασμοί) και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.
Ορισμένα φάρμακα και ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί αμέσως πριν τον αγώνα για τον έλεγχο του stress, της ταχυκαρδίας και του τρόμου των χεριών (β-αναστολείς, μαριχουάνα, αλκοόλ). Απαγορεύεται η χρήση τους σε ορισμένες κατηγορίες αθλημάτων που απαιτούν ακρίβεια και σταθερότητα των κινήσεων των χεριών, όπως η τοξοβολία και η σκοποβολή.
Φάρμακα όπως τα διουρητικά που χρησιμοποιούνται ως παράγοντες απόκρυψης της χρήσης άλλων φαρμάκων ή για τον έλεγχο του βάρους σε αθλήματα που αυτό επηρεάζει την βαθμολογία (π.χ. άρση βαρών) συμπεριλαμβάνονται στις απαγορευμένες ουσίες σύμφωνα με τον κατάλογο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
Στο μέλλον θα επιστρατευθούν νέα φάρμακα (PPAR-delta αγωνιστές) , αλλά και γονιδιακές θεραπείες, που προκαλούν αύξηση του μεγέθους και απόδοσης των μυών χωρίς την προαπαιτούμενη άσκηση. Η φαρέτρα του doping στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 προβλέπεται ιδιαίτερα ενισχυμένη και ευρηματική. Αν και τεράστια κονδύλια δαπανώνται για τη βελτίωση των μεθόδων ανίχνευσης των ουσιών, το doping βρίσκεται πάντα βήματα πιο μπροστά.

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, αφού ο αριθμός των αθλητών-χρηστών είναι υψηλότατος και θετικά ευρήματα ανευρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.
Η μόνη ουσιαστική ελπίδα φαίνεται να ξεκινά από τους νέους αθλητές-τους νέους ανθρώπους- πριν τον εγκλωβισμό τους στα κυκλώματα του doping. Η ευθύνη των παιδιάτρων είναι σημαντική, αφού μπορούν να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους. Οι παράγοντες επιτυχίας μιας αθλητικής προσπάθειας δεν είναι άλλοι από την ισορροπημένη διατροφή, την κατάλληλη προπόνηση, μα πάνω απ’όλα το ψυχικό σθένος - σε συνδυασμό με την επιμονή και τη συνεχή βελτίωση.
Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, αφού η δογματική απαγόρευση και η συλλήβδην καταδίκη όλων των διαθέσιμων ουσιών μπορεί να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του παιδιάτρου από τον ενδιαφερόμενο, με αντίθετα αποτελέσματα. Απαιτείται γνώση των πλεονεκτημάτων και παρενεργειών των ουσιών, παράθεση δεδομένων, παραδειγμάτων και επιστημονικά επιχειρήματα, προκειμένου να υπάρξει η παραμικρή πρόοδος έναντι της μάστιγας του doping....!!!!
ZWH

Unknown είπε...

Ο αθλητισμός και η διασκέδαση είναι δύο έννοιες οι οποίες τα τελευταία χρόνια μας απασχολούν αρκετά.πρέπει να σταθούμε πιο πολύ στον αθλητισμό για να απαλυφθεί το πρόβλημα του doping.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Σεπτέμβριος 1979: Ο Χρήστος Ιακώβου (πέμπτος ολυμπιονίκης το 1972) καταγγέλλει τον τότε ομοσπονδιακό προπονητή Μπρόνισλαβ Στέπιεν και τον βοηθό του Βαγγέλη Συμεωνίδη για χορήγηση χαπιών. Και στους δύο επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης της φίλαθλης ιδιότητας, στον πρώτο επειδή «απεδείχθη ότι υπήρξε αυτουργός εις την διάθεση αναβολικών σε πέντε αθλητές» και στον δεύτερο διότι «απεδείχθη ότι προέτρεπε κατ' εξακολούθηση αθλητές να κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών». Με 10ετή στέρηση της φιλάθλου ιδιότητας τιμωρούνται ο τότε πρόεδρος της ΕΟΑΒ Πανόπουλος, ο γενικός γραμματέας Στίκας και ο ειδικός γραμματέας Πριμικίρης επειδή «εγνώριζαν και ανέχτηκαν αυτή την κατάσταση».

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, 1984: Βρίσκονται ντοπαρισμένοι οι αρσιβαρίστες Γιάννης Σιδηρόπουλος και Σόλων Τσαβαχίδης.

Ολυμπιακοί Αγώνες 1984, Λος Άντζελες: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο αρσιβαρίστας Σεραφείμ Γραμματικόπουλος

1991: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας Παύλος Σαλτσίδης . Η εξέταση του δεύτερου δείγματος είναι αρνητική και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 1997: Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, πρώην πρωταθλητής άρσης βαρών, καταγγέλλει στην εκπομπή Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες (αδρεναλίνη, αυξητική ορμόνη και παράγοντα αυξητικής ορμόνης σε συνδυασμό με ινσουλίνη) στους αρσιβαρίστες, σε ενέσιμη μορφή και χάπια. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας αναθέτει στο Γενικό Γραμματέα Γιάννη Σγουρό τη διεξαγωγή έρευνας, η οποία κουκουλώνει το θέμα και ο αθλητής πιέζεται να ανακαλέσει.

1997: Η Γιώτα Αντωνοπούλου (παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1994) βρίσκεται θετική σε χρήση απαγορευμένων ουσιών σε έλεγχο της ΕΟΑΒ και τιμωρείται με διετή αποκλεισμό. Μετά τα δύο χρόνια του αποκλεισμού, βρίσκεται και πάλι ντοπαρισμένη και τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό. Στον ίδιο έλεγχο της ΕΟΑΒ θετική βρέθηκε επίσης για δεύτερη φορά η αθλήτρια Ελένη Κυσσίδου.

Απρίλιος 2001: Εντοπίζονται ντοπαρισμένες οι Αθηνά Κοχλιαρίδου και Βασιλική Κασάπη.

2002: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο Γκ. Κάλκας.

Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο Λεωνίδας Σαμπάνης και του αφαιρείται το χάλκινο μετάλλιο.

4 Απριλίου 2008: Ανακοινώνεται ότι 11 αρσιβαρίστες της εθνικής ομάδας βρίσκονται ντοπαρισμένοι σε αιφνιδιαστικό έλεγχο της WADA. Ο Γιάννης Σγουρός δηλώνει: «Αν με την ολοκλήρωση του ελέγχου επιβεβαιωθούν τα αρχικά αποτελέσματα, θα πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στη λαμπρή ιστορία της Αρσης Βαρών, όμως επ’ ουδενί δεν μπορεί να αμαυρώσει τις χρυσές σελίδες που δόξασαν την Ελλάδα και την άρση βαρών τα προηγούμενα χρόνια. Ως Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών λειτούργησα όπως λειτούργησα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή έλεγχος παντού και σε όλους».

kleopatra

Unknown είπε...

Κόσμος τό 'χει τούμπανο και αυτοί........

Το θέμα της φαρμακοδιέγερσης είναι πολύ σύνθετο για να αναλύεται στα τηλεοπτικά παράθυρα και να πέρνουν θέσεις τα κόματα.

Δες τι έγινε σήμερα το πρωί στο mega
μίλησαν όλοι οι άσχετοι πολιτικοί κτλ. και δεν άφησαν τους ειδικούς (τον τοξικολόγο και τον πρόεδρο της αθλητιατρικής ετερείας) να πούν σχεδόν τίποτε.
zwh

Unknown είπε...

Κόσμος τό 'χει τούμπανο και αυτοί........

Το θέμα της φαρμακοδιέγερσης είναι πολύ σύνθετο για να αναλύεται στα τηλεοπτικά παράθυρα και να πέρνουν θέσεις τα κόματα.

Δες τι έγινε σήμερα το πρωί στο mega
μίλησαν όλοι οι άσχετοι πολιτικοί κτλ. και δεν άφησαν τους ειδικούς (τον τοξικολόγο και τον πρόεδρο της αθλητιατρικής ετερείας) να πούν σχεδόν τίποτε.
zwh

Unknown είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΛΟΓΩ ΝΤΟΠΙΝΓΚ.ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΩΝ ΑΑΘΛΗΤΩΝ ΟΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΠΛΑΚΗ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ.....ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΝΑ ΒΕΡΟΥΛΗ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΤΖΕΛΕΣ..ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΚΟΝΤΙΟ Η ΒΕΡΟΥΛΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΝΑΔΡΟΛΟΝΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.....GEO BO

Unknown είπε...

το doping λειτουργεί ως δότης φωσφόρου σε κύτταρα με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες υπό την μορφή φωσφοκρεατίνης.έχουν αναφερθεί παρενέργειες κατακράτησης υγρών και υπέρτασης.σοφίατσίγ

Unknown είπε...

Ηταν ο πρώτος Ελληνας αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο –χάλκινο συγκεκριμένα- στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ωστόσο, βρέθηκε θετικός στην ουσία τεστοστερόνη και τιμωρήθηκε με την αφαίρεσή του. Αυτό ήταν ουσιαστικά το πρώτο σοβαρό πλήγμα της Αρσης Βαρών. "Θέλω να με πιστέψετε. Σας θέλω δίπλα μου. Ορκίζομαι στα παιδιά μου ότι δεν έκανα τίποτα", ήταν τα λόγια του Σαμπάνη λίγο μετά τη γνωστοποίηση της είδησης. απόφαση τς ΔΟΕ ήταν καταδικαστική για τον Λεωνίδα Σαμπάνη. Σύμφωνα με αυτή ο Έλληνας αρσiβαρίστας κλήθηκε να επιστρέψει το χάλκινο μετάλλιο στα 62κ., καθώς όπως ανέφερε η ανακοίνωση βρέθηκε ντοπαρισμένος στις 16 ΑυγούστουΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΩΤΟΥ

Unknown είπε...

1Οπως ολοι εχουν γραψει παραπανω η φαρμακοδιεργεση(ντοπινγκ)ειναι μια απαγορευμενη ουσια και για να μην χρησημοποιειται πρεπει να καταργηθει.Πρεπει να καταλαβουν ολοι οτι ειναι βλαβερο για την υγεια τους.Αυτα ειχα να πω και να τονισω.NICK PAN.

Unknown είπε...

Ντοπέ οι 11 από τους 14!
Η άρση βαρών που έχει χαρίσει στη χώρα μας πλήθος μεταλλίων και στιγμών ευτυχίας, γράφει τώρα μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού!
(...)
Εάν βγει και το δεύτερο δείγμα θετικό (φυσικό επακόλουθο) τότε οι αθλητές κινδυνεύουν με αποκλεισμό δύο ετών, ενώ θα τιμωρηθεί και η Ομοσπονδία με πιθανή αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Σοκ στην ελληνική άρση βαρών προκάλεσε η είδηση, σύμφωνα με την οποία έπειτα από σχετικό έλεγχο της WADA, σημαντικός αριθμός Ελλήνων πρωταθλητών της εθνικής ομάδας, βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σοκ στην ελληνική άρση βαρών προκάλεσε η είδηση, σύμφωνα με την οποία έπειτα από σχετικό έλεγχο της WADA, σημαντικός αριθμός Ελλήνων πρωταθλητών της εθνικής ομάδας, βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε διαθεσιμότητα έως τη διαλεύκανση της υπόθεσης ο Χρήστος Ιακώβου.GEO BO

Unknown είπε...

Το φαινομενο της φαρμακοδιεγερσης(ντοπινγκ)στον αθλητισμο υψηλου επιπεδου και οχι μονο,εχει λαβει εκρηκτικες διαστασεις.Παρα τη γνωση που υπαρχει για τους σοβαρους για την υγεια κινδινους,αρκετοι αθλιτες,προπονητες,αθλητικοι παραγοντες,ακομα και γονεις εμπλεκονται με τ χρηση απαγορευμενων ουσιων.Εκτεταμενη χρηση γινεται επισης κι απο τα ατομα που απλα προσπαθουν να αποκτησουν ενα μυωδες σωμα.Η χρηση απαγορευμενων φαρμακευτικων ουσιων εχει σκοπο την αυξηση της αποδοσης.Με αυτο τον τροπο ο αθλητης δεν χρησιμοποιει μονο τα θεματικα μεσα που εναι η καταλληλη,διατροφη και η ψυχολογικη προετοιμασια,αλλα μεσα του αντιτιθεται στους κανονες και τις ηθικες αρχες του αθλητικου συναγωνισμου.
Από το γραφείο φυσικής αγωγής νομού Αργολίδας, τα έγραψε ο Γιάννης Φαρμασ

Unknown είπε...

Επίπεδα συγκέντρωσης ουσιών στα ούρα
πάνω από τα οποία υφίσταται παράπτωμα doping


Καθίνη > 5 μg/ml Διεγερτικό
Εφεδρίνη > 10 μg/ml Διεγερτικό
Μεθυλοεφεδρίνη > 10 μg/ml Διεγερτικό
Σαλβουταμόλη > 100 ng/ml β2 αγωνιστής
Λόγος Τεστοστερόνης / Επιτεστοστερόνη > 4

KLEOPATRA

Unknown είπε...

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας αθλητής, είναι ότι το ντόπινγκ μπορεί να τον σκοτώσει, σε κάθε περίπτωση πάντως σκοτώνει τον αθλητισμό. Το ντόπινγκ καταλύει όλες τις αρχές του αθλητισμού. Τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη χαρά του παιχνιδιού, δεν σέβεται τους αθλητικούς κανόνες, τους υπόλοιπους αθλητές και τους φιλάθλους. Πέρα από την καταστρατήγηση της κάθε προσωπικής ή αθλητικής ηθικής, το ντόπινγκ είναι πάνω απ'όλα επικίνδυνο για την υγεία, έχει προσωρινά αποτελέσματα και καθιστά αβέβαιο το μέλλον του αθλητή, γιατί μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον οργανισμό. Είναι λοιπόν ανούσιο να ριψοκινδυνεύει κανείς τα πάντα, από τη στιγμή που μια καλά σχεδιασμένη προπόνηση, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μια επαρκή αξιοποίηση των προσωπικών δεξιοτήτων, είναι σε θέση να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες ενός αθλητή.

kleopatra

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Κατά την γνώμη μου οι χορηγίες στον α8λητισμο και τα οικονομικά κίνητρα πρέπει να καταργηθούν..Ο αθλητισμός πρέπει να μετατραπεί σε ερασιτεχνικός..Δεν είναι πρότυπα αυτά που βλέπουμε με τόσες ντόπες..Επίσης δεν πρέπει να υπάρχουν και φτιαχτές τελετές έναρξης πολυέξοδες(από κράτη με τόσα εκατομμύρια φτωχούς)…Αλλά ούτε και να μιλάνε για το περιβάλλον αυτοί που το καταστρέφουν πιο πολύ απ τον καθένα... kleopatra

Unknown είπε...

επειδή ξέρω ότι κάποια κορίτσια της τάξης μου κάνουν αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα volley, θα ήθελα να τις ρωτήσω όποιος ή όποια αθλητής-αθλήτρια κάνει χρήση αναβολικών, σε τι τους βοηθάει στο volley...;ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στο άθλημα που έχει χαρίσει στον ελληνικό αθλητισμό μερικές από τις πιό ένδοξες στιγμές της ιστορίας του, μετάλλια σε πολλές σε πολλές διοργανώσεις και φυσικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλές ομοσπονδίες έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμούς ετών για χρήση απαγορευμένων ουσιών των αθλητών τους.
kwstantina tou

Unknown είπε...

προς Δήμητρα τζω επειδή γνωρίζω ότι ασχολείσαι με το ταε κβο ντο θα χρησιμοποιούσες ποτέ αναβολικά τυφλωμένη απο τη δόξα και τον πλούτο;ναι ή όχι και γιατί.

Unknown είπε...

http://www.eskan.gr/ Σε αυτη τη διευθυνση υπαρχουν σχετικοι νομοι και αποφασεις για την καταπολεμηση του ντοπινγκ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΕΛ.

Unknown είπε...

Προς Δήμητρα Τζω
η άποψή μου είναι πως οι αθλητές-αθλήτριες του volley δεν κάνουν χρήση αναβολικών, καθώς δεν νομίζω οτι τους χρειάζεται.
πιστεύεις πως στο ταε κβο ντο γίνεται χρήση αναβολικών;

Unknown είπε...

ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΘΛΗΤΕΣ-ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ TOY VOLLEY ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΠΟΙΟΑ ΑΤΟΜΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Π.Χ ΟΙ ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ Κ.Α. ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ VOLLEY ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ .ΤΕΛΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ.

Unknown είπε...

ξερω οτι αν λεμε "οχι" τις περισσοτερες φορες γινεται το αντιθετο....αλλα η απαντηση μου στο "ναι" ειναι σιγουρη.το μονο ενδεχομενο να παρω αναβολικα καποτε, ειναι μονο αν παρω χωρις να το ξερω, αν μου τα βαλουν στο νερο, στο χυμο ή δεν ξερω και εγω που αλλου! δεν θα επαιρνα αναβολικα γιατι δεν θελω να δω τη ζωη μου να καταστρεφεται σιγα σιγα, γιατι αν παρω μια φορα εν αγνία μου ή να παρω εγω η ιδια, θα το ξανα κανω....και ετσι....θα καταστρεφομουν και τζαμπα θα πηγαινε τοση προπονηση ολα αυτα τα χρονια!!!ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

πιστευω πως ορισμενοι αθλητες του volley παιρνουν αναβολικα για να εχουν την σιγουρια και να εχουν αυτοπεποιθηση αλλα ισως και για να βελτιωσουν την φυσικη τους κατασταση....μπορει να τους βοηθαει και στο να ειναι πιο γρηγοροι!!!ΠΡΟΣ ΕΛΕΝΗ....ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΩ

Unknown είπε...

Μπρος στη νίκη, τι είναι ο πόνος?


Κάπως έτσι σκέφτονται πολλοί αθλητές που καταπονούν για εκατοντάδες ώρες το κορμί τους στις ατέλειωτες προπονήσεις. Φανταστείτε άλλωστε τόσους μήνες προετοιμασίας για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός να πηγαίνουν χαμένοι επειδή ο αθλητής δεν μπορεί να αγωνιστεί λόγω πόνων. Έτσι, υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία σκευασμάτων που χρησιμοποιείται για να καλυφθεί ο πόνος για να μπορέσει ο αθλητής να αγωνιστεί, τα οποία βέβαια δεν είναι όλα απαγορευμένα. Τα σκευάσματα αυτά χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Η πιο ανώδυνη είναι αυτή των τοπικών αναισθητικών, η λιδοκαίνη και η νοβοκαίνη, και συνήθως χρησιμοποιούνται τοπικά προκειμένου ο ασθενείς να συνεχίσει να αγωνίζεται, με μόνο ρίσκο την υποτροπή στην τραυματισμένη περιοχή.

Πιο ισχυρές ουσίες είναι οι πρωτεϊνικές ορμόνες, όπως η αδρενο-κορτικοτροπίνη (ACTH), που κανονικά εκκρίνεται από τη υπόφυση και προκαλεί την δημιουργία ορμονών από το επινεφρίδιο, που περιορίζουν τις φλεγμονές στα τραύματα. Σε αυτές τις ορμόνες μάλιστα υπάγεται και η γνωστή μας κορτιζόνη. Έτσι, η εξωγενής χορήγηση τους μπορεί να περιορίσει τον πόνο ενός τραυματισμού.

Τέλος, οι πιο ισχυρές, και φυσικά απαγορευμένες, ουσίες είναι οι ναρκωτικές. Ουσίες όπως η μεθαδόνη, η μορφίνη, ή ακόμα και η ηρωίνη είναι γνωστές για τις δυνατότητες αντιμετώπισης του πόνου. Προκαλούν όμως εθισμό και μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό, ενώ ζημιώνουν και την διανοητική ικανότητα του αθλητή.
GE BO

Unknown είπε...

Το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένες αθλητικές αντοχή και απόδοση. Είναι κατασκευασμένες ουσίες που σχεδιάζονται στην ενίσχυση στις μεταφορές του οξυγόνου σε όλο το σώμα το ίδιο τέλος με ναρκώνοντας αίματος. Εάν το ικανοποιητικό οξυγόνο είναι διαθέσιμο στο κύτταρο, το pyruvic οξύ εισάγει τα μιτοχόνδρια όπου περισσότερο ATP παράγεται. Από αυτούς, τα κόκκινα κύτταρα αίματος (ερυθροκύτταρα) είναι themost σχετικά με την αύξηση οξυγόνωσης αίματος. Καθώς το αίμα περνά μέσω των πνευμόνων, τα μόρια οξυγόνου συνδέονται με την αιμογλοβίνη, και καθώς το αίμα περνά μέσω των ιστών του σώματος, τις απελευθερώσεις αιμογλοβίνης εκείνο το οξυγόνο στα κύτταρα (Franklin). Σύμφωνα με τη worldAnti-ναρκώνοντας αντιπροσωπεία, ή WADA, οι τεχνητοί μεταφορείς οξυγόνου ορίζονται ως «οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν τη δυνατότητα να φέρουν το πρόσθετο οξυγόνο στο αίμα». Έρχονται υπό μορφή τροποποιημένων λύσεων αιμογλοβίνης και perfluorochemicals.WADA καθορίζει τα dopingas αίματος «η διοίκηση του αίματος ή αίμα-σχετικός με το αριθμός προϊόντων προκειμένου increasethe κόκκινων κυττάρων αίματος στο σώμα». Οι τεχνητοί μεταφορείς οξυγόνου είναι κατασκευασμένες ουσίες που σχεδιάζονται στην ενίσχυση στις μεταφορές του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Όπως σημειώνεται προηγουμένως, η αιμογλοβίνη είναι ο φυσικός μεταφορέας οξυγόνου στο ανθρώπινο αίμα. Η αναζήτηση ενός πολεμιστή σε εκείνη την διακοπή έχει το προβάδισμα στην ανάπτυξη των threegenerations των τροποποιημένων λύσεων αιμογλοβίνης, ο πιό πρόσφατος των οποίων περιλαμβάνει την ενθυλάκωση του περιεχομένου των ερυθροκυττάρων μέσα στα τεχνητά ερυθροκύτταρα με τις τεχνητές μεμβράνες. Συγκεκριμένα, τα μόρια οξυγόνου διαλύονται στα μόρια PFC ως πέρασμα μορίων τους πνεύμονες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η κεντρική διαφορά, εντούτοις, είναι ο μηχανικός τρόπος με τον οποίο κάθε ένας μετέφερε τα μόρια οξυγόνου. Με PFCs εν τούτοις, το ποσό οξυγόνου που μεταφέρεται συσχετίζεται με τη διαλυτότητα του αερίου. Για να αυξήσει τη μεταφορά οξυγόνου, το ένα απλά πρέπει να αυξήσει τη συγκέντρωση οξυγόνου του εισπνοής του αερίου (Gaudard). Νάρκωση αίματος υπάρχουν δύο μέθοδοι ofblood ναρκώνοντας: μετάγγιση και η υποκίνηση της ενδογενούς παραγωγής ερυθροκυττάρων. Η μετάγγιση είναι η μεταφορά του αίματος στη φλέβα ενός προσώπου. Το EPOthen αναγκάζει περισσότερα ερυθροκύτταρα για να παραχθεί στο μυελό των οστών του σώματος. Συνεπώς, τα πρόσθετα ερυθροκύτταρα οδηγούν παρουσία των πρόσθετων μορίων αιμογλοβίνης, τα οποία βοηθούν στην παράδοση του οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Καθώς το οξυγόνο thisextra φθάνει στους hypoxic ιστούς και ανακουφίζει την ανεπάρκεια, ο αισθητήρας στα νεφρά που η προκαλούμενη ερυθροποίηση αποκλείει, και το theproduction του πρόσθετου OEB επάνω από τα κανονικά επίπεδα σταματιούνται (Gaudard). Η ερυθροποίηση μπορεί με δύο τρόπους: από τη διοίκηση της συνθετικής ερυθροποιητίνης και bythe την παρότρυνση των hypoxic όρων. Από τον αέρα που ο αθλητής εισπνέει περιέχει το λιγότερο οξυγόνο ανά αναπνοή, υπάρχει λιγότερο οξυγόνο διαθέσιμο στους μυς του αθλητή. Τέλος, μια αντίστροφη προσέγγιση είναι η χρήση του συμπληρωματικού οξυγόνου. Ζωη

Unknown είπε...

Αρκετοι αθλητες κανουν χρηση αναβολικων.ολοι ξερουμε οτι τα αναβολικα ειναι βλαβερα για τον οργανισμο μας.επισης στους ολυμπιακους αγωνες υπαρχουν αρκετοι αθλητες οι οποιοι εχουν παρει αναβολικα για να σπασουν καποιο παγκοσμιο ρεκορ.αυτη η εικονα ειναι ασχημη για ολους τους ανθρωπους και κυριως για τα μικρα παιδια που θελουν να ασχοληθουν με τον αθλητησμο.τα μικρα παιδια πρεπει να γνωριζουν οτι ο αθλητησμοσ ειναι πηγη ενεργειας και ζωης και οχι να εχουν το παραδειγμα της χρησης ουσιων για να σπασουν το παγκοσμιο ρεκορ.πρεπει να πιστεψουν οτι μπορουν να τα καταφερουν και χωρις την χρηση ουσιων αλλα με λιγη πιστη στον εαυτο τους.

Unknown είπε...

Ένα πλαίσιο καταπολέμησης του ντόπινγκ

Ο αθλητισμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο κάθε πολιτισμού και κοινωνίας πάνω στη γη. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που, σε κάποια στιγμή της ζωής τους, δεν έχουν αισθανθεί ενθουσιασμό για μια αθλητική επίδοση, την οποία είτε έχουν επιτύχει οι ίδιοι είτε έχουν παρακολουθήσει ως θεατές. Θεωρούμε τον αθλητισμό σημαντικό και ουσιαστικό, ίσως ως μεταφορά της ίδιας της ζωής, με τις προκλήσεις της που πρέπει να αντιμετωπισθούν, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της.

Δυστυχώς, ο αθλητισμός αντανακλά επίσης και την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, με τη μορφή της εξαπάτησης. Tο ντόπινγκ είναι μια μέθοδος εξαπάτησης, γνωστή επί αιώνες, ίσως δε και χιλιετίες, καθώς περιστατικά καταγράφονται ήδη από τον τρίτο αιώνα προ Χριστού, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Tα τελευταία χρόνια, ο αθλητισμός, η διασκέδαση και η αναψυχή έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης όσον αφορά στην οικονομία και στην απασχόληση σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση των προσόδων αθλητών και οργανωτών, αλλά και την ενίσχυση των κινήτρων και των μέσων για τους απατεώνες.ΝΙΚΟΣ ΠΑΝ.

Unknown είπε...

Σεπτέμβριος 1979: Ο Χρήστος Ιακώβου (πέμπτος ολυμπιονίκης το 1972) καταγγέλλει τον τότε ομοσπονδιακό προπονητή Μπρόνισλαβ Στέπιεν και τον βοηθό του Βαγγέλη Συμεωνίδη για χορήγηση χαπιών. Και στους δύο επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης της φίλαθλης ιδιότητας, στον πρώτο επειδή «απεδείχθη ότι υπήρξε αυτουργός εις την διάθεση αναβολικών σε πέντε αθλητές» και στον δεύτερο διότι «απεδείχθη ότι προέτρεπε κατ' εξακολούθηση αθλητές να κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών». Με 10ετή στέρηση της φιλάθλου ιδιότητας τιμωρούνται ο τότε πρόεδρος της ΕΟΑΒ Πανόπουλος, ο γενικός γραμματέας Στίκας και ο ειδικός γραμματέας Πριμικίρης επειδή «εγνώριζαν και ανέχτηκαν αυτή την κατάσταση».

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, 1984: Βρίσκονται ντοπαρισμένοι οι αρσιβαρίστες Γιάννης Σιδηρόπουλος και Σόλων Τσαβαχίδης.

Ολυμπιακοί Αγώνες 1984, Λος Άντζελες: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο αρσιβαρίστας Σεραφείμ Γραμματικόπουλος

1991: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας Παύλος Σαλτσίδης . Η εξέταση του δεύτερου δείγματος είναι αρνητική και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 1997: Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, πρώην πρωταθλητής άρσης βαρών, καταγγέλλει στην εκπομπή Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες (αδρεναλίνη, αυξητική ορμόνη και παράγοντα αυξητικής ορμόνης σε συνδυασμό με ινσουλίνη) στους αρσιβαρίστες, σε ενέσιμη μορφή και χάπια. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας αναθέτει στο Γενικό Γραμματέα Γιάννη Σγουρό τη διεξαγωγή έρευνας, η οποία κουκουλώνει το θέμα και ο αθλητής πιέζεται να ανακαλέσει.

1997: Η Γιώτα Αντωνοπούλου (παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1994) βρίσκεται θετική σε χρήση απαγορευμένων ουσιών σε έλεγχο της ΕΟΑΒ και τιμωρείται με διετή αποκλεισμό. Μετά τα δύο χρόνια του αποκλεισμού, βρίσκεται και πάλι ντοπαρισμένη και τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό. Στον ίδιο έλεγχο της ΕΟΑΒ θετική βρέθηκε επίσης για δεύτερη φορά η αθλήτρια Ελένη Κυσσίδου.

Απρίλιος 2001: Εντοπίζονται ντοπαρισμένες οι Αθηνά Κοχλιαρίδου και Βασιλική Κασάπη.

2002: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο Γκ. Κάλκας.

Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο Λεωνίδας Σαμπάνης και του αφαιρείται το χάλκινο μετάλλιο.

4 Απριλίου 2008: Ανακοινώνεται ότι 11 αρσιβαρίστες της εθνικής ομάδας βρίσκονται ντοπαρισμένοι σε αιφνιδιαστικό έλεγχο της WADA. Ο Γιάννης Σγουρός δηλώνει: «Αν με την ολοκλήρωση του ελέγχου επιβεβαιωθούν τα αρχικά αποτελέσματα, θα πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στη λαμπρή ιστορία της Αρσης Βαρών, όμως επ’ ουδενί δεν μπορεί να αμαυρώσει τις χρυσές σελίδες που δόξασαν την Ελλάδα και την άρση βαρών τα προηγούμενα χρόνια. Ως Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών λειτούργησα όπως λειτούργησα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή έλεγχος παντού και σε όλους».

apo kleopatra kai google....parasxos

Unknown είπε...

το σκαι θίγει το θέμα του ντοπινγκ δημοσιεύοντας διάφορα σαχετικά άρθρα...κλεοπάτρα

Unknown είπε...

Ολυμπιακο ξενερωμα
Το αθλημα στο οποιο πηραμε το χρυσο σ'αυτους τους Ολυμπιακους! Μετα τον αποκλεισμο της αρσης βαρων και τις χιλιες δυο αποτυχιες σημερα ντοπε βγηκε ΚΑΙ η Χαλκια, αυριο επιστρεφει Ελλάδα!
Τελικα μονο για την τελετη εναρξης της Αθηνας θα ειμαστε περηφανοι νομιζω (που μου άρεσε περισσοτερο απο του Πεκινου για να ειμαι ειλικρινης...)ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΩΤ.

Unknown είπε...

Ολυμπιακο ξενερωμα
Το αθλημα στο οποιο πηραμε το χρυσο σ'αυτους τους Ολυμπιακους! Μετα τον αποκλεισμο της αρσης βαρων και τις χιλιες δυο αποτυχιες σημερα ντοπε βγηκε ΚΑΙ η Χαλκια, αυριο επιστρεφει Ελλάδα!
Τελικα μονο για την τελετη εναρξης της Αθηνας θα ειμαστε περηφανοι νομιζω (που μου άρεσε περισσοτερο απο του Πεκινου για να ειμαι ειλικρινης...)ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΩΤ.

Unknown είπε...

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


Το Ολυμπιακό Συγκρότημα της Αθήνας

Το καινούριο κλειστό του ΟΑΚΑ.

VIDEO CLIP
Ε ίμαστε ικανοί ,γιατί το 72% των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρειάζονται για τους Αγώνες είναι ήδη έτοιμο και ανταποκρίνεται στα στάρνταρ των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών. Η Επιτροπή Αξιολόγησης τα έχει βαθμολογήσει από "καλά" έως "καταπληκτικά". Επιπλεόν, περισσότερο από 93% των απαιτούμενων προπονητικών χώρων έιναι έτοιμο. NTAKAΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

Unknown είπε...

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
1.Αυξηση δυναμης,αντοχης,ετοιμοτητας
2.Μειωση κουρασης αγχους
3.Γρηγοροτερη αποκατασταση απο τραυματισμους
4.Ωραιο σωμα
5.Κοινωνικη πιεση για καταξιωση
6.Οικονομικες απολαβες απο αθλητικες επιτυχιες
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
1.Εκθετει και ντροπιαζει τον εαυτο του
2.Κηλιδωνει το ηθος του για παντα
3.Αποβαλλεται απο την αθλητικη οικογενεια
4.Εκθετει τη χωρα του,την ομαδα του,τους συναθλητες του
4.Καταστρεφει την επαγγελματικη και αθλητικη του καριερα
5.Χρησιμοποιει αθεμιτα μεσα για αυξηση της αποδοσης
6.Ρισκαρει την υγεια του
Απο το γραφειο φυσικης αγωγης νομου αργολιδας,τα εγραψε ο Γιαννης Φαρμασωνης

Unknown είπε...

ola einai kala!